Založ si blog

Nový zákon o RTVS a zdvíhanie reklamného stropu – povedzme nie viac reklame!

Sloboda médií mi nie je ľahostajná, ale keď sa pozrieme na súčasný stav médií, veľa ilúzií nám už nezostáva. Nový zákon o RTVS je “šmykľavý chodník” a sama som zvedavá, aký dopad na vysielanie to bude mať. Zároveň mi to príde dosť naivné, ale vôbec neprekvapujúce, že prichádzajú protesty z istej časti spoločnosti proti tomuto kroku súčasnej vlády (musím podotknúť, že opäť sa šíria petície atď., bez kontextu a vlastných detailov toho, proti čomu vlastne naozaj protestujú, ale na to sme si už zvykli). Médiá, a už vôbec nie tie slovenské, nie sú nezávislé ani objektívne, myslím si aj preto, že či vláda bude do vysielania zasahovať alebo nie, neodrazí sa to na kvalite vysielania, ale skôr na ideologickom zafarbení názorov v redakcii. Toto nie je boj, ako to predstavujú progresívci, nezávislé médiá vs štátom riadené médiá. Tu je to súboj médií riadených korporáciami a inými záujmovými skupinami vs štát. Takže nové zriadenie RTVS ma zo stoličky nezdvíha, pretože skutočne vyriešiť situáciu s médiami si vyžaduje oveľa radikálnejší postup. Až na jeden bod. Vadí mi zámer zdvihnúť reklamný strop, preto aby RTVS bola viac zisková. Toto je veľmi nesprávny krok a „rýchlopečené“ riešenie bez akejkoľvek kreativity, alebo známky toho, že na kvalite vysielania tvorcom tohto zákona nozaj záleží.

Po prvé, ľudia nechcú viac reklamy! Reklama je všade. Je vtkaná do našej osobnej komunikácie vždy, keď používame sociálne médiá. Vo verejnom priestore, kde máme len malú možnosť výberu, kam sa pozrieme, všade sú invazívne reklamy a objavujú sa bez nášho súhlasu. A trend digitálnych bilbordov nás tomu vystavuje ešte viac. Niektoré veľké spoločnosti sa dokonca chvália tým, aké „neprehliadnuteľné“ sú digitálne obrazovky na rušných cestách, ktoré „zaujmú publikum“, keď by vodiči mali radšej sledovať cestu. A pokiaľ ide o reklamy v televízii, z vysielania plného reklám vyšlo nové konštatovanie, ľudia teraz hovoria, že skôr sledujú reklamy s nejakým programom vpredu, než naopak.

Po druhé, reklama funguje tak, že sa vám dostane pod kožu a prináša nové myšlienky bez toho, aby obťažovala vaše vedomie. Vedecké výskumy ukazujú, že ak sú ľudia vystavení reklame, „prijímajú“ materialistické hodnoty a ciele, ktoré reklama podporuje. V dôsledku toho vykazujú nižšiu úroveň osobnej pohody, zažívajú konflikty vo vzťahoch, menej sa zapájajú do pozitívneho sociálneho správania a pociťujú škodlivé účinky na štúdium a prácu. Dôležité je, že čím viac ľudia uprednostňujú materialistické hodnoty a ciele, tým menej prijímajú pozitívne postoje k životnému prostrediu – a tým je pravdepodobnejšie, že sa budú správať poškodzujúcim spôsobom. Takisto, reklama zohráva poprednú úlohu pri navádzaní k nadmernej spotrebe tovarov, ktorá je úplne neudržateľná a vedie k ekologickej katastrofe.

Preto navrhujem, aby sa miesto zvyšovania reklamného stropu zvážili iné stratégie zvyšovania príjmov RTVS. Napríklad zlepšenie kvality obsahu by mohlo pritiahnuť viac divákov a tým aj zvýšiť príjmy z predaja reklamného času bez potreby zvyšovať jeho objem. Partnerstvá s kreatívnymi odvetviami a podpora lokálnych umelcov a tvorcov by mohli priniesť oživenie programu a zároveň posilniť kultúrnu identitu Slovenska. A iné nápady, ktoré urobia z verejnoprávnej televízie a rozhlasu také médiá, ktoré budú ľudí intelektuálne obohacovať a nie ochudobňovať ako to vidíme teraz. Kľúčom k riešeniu je hľadanie rovnováhy medzi ziskovosťou a kvalitou služby pre občanov, pričom sa zohľadňuje dlhodobý dopad na spoločnosť a životné prostredie najmä v čase, keď sa pomaly ale isto rútime do technologicko-environmentálnej dystópie. Poprosím o zdieľanie ak súhlasíte. Je dôležité, aby sa tento zákon upravil a aby sa reklamný strop nezvyšoval.

Rasizmus, nadradenosť a ekonomický imperializmus západu

08.04.2024

Tí ktorí ma už dlhšie sledujete, poznáte môj postoj k západu a viete že som kritická. Mám na to dôvody. Sú ekonomické aj politické. Nie som za úplné dištancovanie sa a odmietanie spolupráce so západom, no nie som ani za slepú vieru v to, že západné krajiny, sú naša jediná nádej na pokrok, či na prežitie. Poviem vám teraz pár príkladov a príbehov, ktoré zväčša [...]

Slovensko v zahraničných médiách: démonizácia či prirovnávanie niektorých politikov k nacistom

31.03.2024

Pravidelne sledujem spravodajstvo o Slovensku v zahraničných médiách. Nie je prekvapením, že vzhľadom na politickú situáciu na Slovensku (ktorá sa akože vymyká tomu slávnemu pro-západnému smerovaniu) je spravodajstvo veľmi negatívne. Objavuje sa démonizácia, tvrdá kritika, porovnávanie, pomenovania, dokonca aj paralely medzi niektorými slovenskými politikmi a nacistami. Je [...]

Posadnutí Západom

25.03.2024

Oháňajú sa heslami ako demokracia, sloboda a lepšia budúcnosť. Čo ale západ stelesňuje? Poďme to preskúmať prostredníctvom niekoľkých kľúčových postrehov. 1. Aj keď napríklad občianska spoločnosť v západných krajinách je niečo, čo by som sama rada videla na Slovensku západ vo svojej podstate je v prvomrade o ekonomike – presnejšie o kapitalizme – ako o [...]

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

Kráľ na ťahu, relácia, ta3

Král na ťahu na ta3: V dueli sa stretnú zástupcovia Smeru a SaS

14.05.2024 17:38

V utorok 14. mája o 21.00 h bude ďalšia časť relácie Král na ťahu s Braňom Králom. Ostrú debatu si môžete pozrieť už večer na ta3.

polícia, zatknutie, zadržanie

Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie

14.05.2024 17:37

Tzv. lovci lebiek vypátrali a zadržali medzinárodne hľadaného muža v spolupráci s nemeckou políciou.

luciahubinska

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 31405x
Priemerná čítanosť článkov: 1570x

Autor blogu

Kategórie