Založ si blog

Príroda je všetko. Aj my

Nedávno som sa zamýšľala nad niečím, čo zvyčajne považujeme za samozrejmosť. My, ľudia, sme neoddeliteľnou súčasťou prírody, ale často ju vnímame ako niečo vonkajšie, ako miesto, ktoré navštevujeme, a nie ako priestor, ktorý neustále obývame. Bežné výrazy ako „ísť do prírody“ alebo „prechádzať sa v prírode“ vyjadrujú túto predstavu oddelenosti a to, že príroda je vzdialený cieľ, oddelený od nášho každodenného života, obmedzená na lesy, parky alebo oblasti divočiny. Pravda je však iná.

Film Sny (1990) rež. Akira Kurosawa

Príroda nie je len kulisou pre príležitostné pobyty; je samotnou podstatou našej existencie, základom, na ktorom sú postavené naše civilizácie. Každá ulica, budova a námestie zaberá priestor, ktorý bol kedysi divoký, súčasť prírodnej tapisérie Zeme. Naše mestské psídlenia, bez ohľadu na to, ako moderne alebo umelo vyzerajú, sú transformáciou toho, čo bolo kedysi čisto prírodné. Tento proces urbanizácie a rozvoja zmenil naše vnímanie tak hlboko, že často nedokážeme rozpoznať prirodzený svet v našom bezprostrednom okolí.

V skutočnosti je príroda všadeprítomná – vo vzduchu, ktorý dýchame, vo vode, ktorú pijeme, a v potravinách, ktoré nás živia. Je v rastlinách, ktoré rastú medzi prasklinami na chodníkoch, vtákoch, ktoré hniezdia na mestských budovách, a v poveternostných vzoroch, ktoré formujú náš každodenný život. Príroda prúdi našimi mestami rovnako ako sa vinie lesmi a horami. Príroda sme aj my, ľudia.

Tento vývoj však viedol k odlúčeniu a následne k tomu, že sa k prírode správame ako k spotrebnému zdroju, a nie ako k živému systému, ktorého sme súčasťou a od ktorého sme závislí. Výsledkom sú škody na životnom prostredí, ktoré vedú k problémom, ako je zmena klímy, strata biodiverzity a znečistenie. Je veľmi dôležité uvedomiť si naše vnútorné spojenie s prírodným svetom a závislosť od neho. Núti nás konať zodpovednejšie a udržateľnejšie, prehodnotiť náš vplyv na životné prostredie a zosúladiť naše konanie so zásadami ochrany a rešpektovania všetkých foriem života.

Byť láskavý k prírode v podstate neznamená len zachovať odľahlé oblasti divočiny, ale nanovo definovať náš vzťah k okolitému svetu vrátane mestského prostredia, ktoré obývame. Ide o to, aby sme si uvedomili, že každý čin, každé rozhodnutie ovplyvňuje krehkú rovnováhu sveta prírody. A je to o prijatí životného štýlu a myslenia, ktoré rešpektuje a ošetruje planétu, ktorá nie je len naším domovom, ale aj našou súčasťou.

Rasizmus, nadradenosť a ekonomický imperializmus západu

08.04.2024

Tí ktorí ma už dlhšie sledujete, poznáte môj postoj k západu a viete že som kritická. Mám na to dôvody. Sú ekonomické aj politické. Nie som za úplné dištancovanie sa a odmietanie spolupráce so západom, no nie som ani za slepú vieru v to, že západné krajiny, sú naša jediná nádej na pokrok, či na prežitie. Poviem vám teraz pár príkladov a príbehov, ktoré zväčša [...]

Slovensko v zahraničných médiách: démonizácia či prirovnávanie niektorých politikov k nacistom

31.03.2024

Pravidelne sledujem spravodajstvo o Slovensku v zahraničných médiách. Nie je prekvapením, že vzhľadom na politickú situáciu na Slovensku (ktorá sa akože vymyká tomu slávnemu pro-západnému smerovaniu) je spravodajstvo veľmi negatívne. Objavuje sa démonizácia, tvrdá kritika, porovnávanie, pomenovania, dokonca aj paralely medzi niektorými slovenskými politikmi a nacistami. Je [...]

Posadnutí Západom

25.03.2024

Oháňajú sa heslami ako demokracia, sloboda a lepšia budúcnosť. Čo ale západ stelesňuje? Poďme to preskúmať prostredníctvom niekoľkých kľúčových postrehov. 1. Aj keď napríklad občianska spoločnosť v západných krajinách je niečo, čo by som sama rada videla na Slovensku západ vo svojej podstate je v prvomrade o ekonomike – presnejšie o kapitalizme – ako o [...]

koláž, fotky, mReportér

VIDEO: Netradičná svadba na Liptove. Pozrite si, v akom duchu sa niesla

29.06.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Biden, Trump

Biden po slabom výkone v dueli na CNN: Z boja o Biely dom neodstúpim, voľby chcem vyhrať

28.06.2024 22:42

Bidenovi sponzori po jeho neistom vystúpení v debate zvažujú, čo ďalej. Podľa Bieleho domu mal Biden počas duelu nádchu a bolelo ho v krku.

polícia, NAKA, mimoriadne1, mim1

Siedmich obvinených z akcie Merkúr prepustili zo zadržania na slobodu

28.06.2024 21:42

Policajná akcia bola zameraná na zadržanie podozrivých osôb z ekonomickej trestnej činnosti.

Drucker

Drucker: Výchova generácie, ktorá raz bude posúvať štát, je výzvou pre každého

28.06.2024 21:30

Minister školstva to vyhlásil v mimoriadnom príhovore v RTVS pri príležitosti konca školského roka.

luciahubinska

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 33010x
Priemerná čítanosť článkov: 1651x

Autor blogu

Kategórie